#Nieuws

23.01.2024

Oproep Lichtontwerpen Fonds

Ontwerpers en (interieur)architecten kunnen tot 1 april bij het Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds een aanvraag indienen voor een beurs.


Ben je (aankomend) ontwerper of (interieur)architect? En wil je op het gebied van lichtontwerpen een klein onderzoeksproject doen of heb je behoefte aan coaching, stagebegeleiding of bijscholing? Dan kun je tot 1 april een aanvraag indienen bij het Cultuurfonds.


Voor wie?

Het fonds beoogt ontwerpers, belichters en creatieve makers te stimuleren in hun artistieke ontwikkeling en visie op het vak. De aanvrager wordt verondersteld basiskennis van, en basiservaring met licht te hebben.

Het fonds is niet bedoeld voor financiering van een regulier lichtontwerp, het maken van lichtkunst, het ontwerpen van lampen en armaturen, scholing in lichttechniek of driedimensionaal ontwerpen, en (organisatie van) lichtfestivals.


Aanvragen

Aanvragen kunnen jaarlijks eenmalig worden ingediend tot 1 april 2024. Het beschikbare budget bedraagt € 15.000 per jaar, voor naar verwachting twee tot vijf aanvragers.

Voordat je een aanvraag indient moet je contact opnemen met Hans van Straten of Maud Nass via info@cultuurfonds.nl vanwege aanpassingen voor het HGLO-fonds op de bestaande regelingen.


Voorlichtingsavond

Heb je behoefte aan persoonlijke uitwisseling? Bezoek dan de voorlichtingsavond op maandag 12 februari in Zaandam. Je kunt je hiervoor aanmelden via info@lichtontwerpen.nl.


Over het fonds

Henk van der Geest (1952-2019) was een lichtontwerper die zich hard maakte voor de ontwikkeling van het vak lichtontwerpen als artistieke discipline. Hij richtte daarom het Instituut Lichtontwerpen (iLo) op. Zijn credo, ook voor het fonds, is dat niet de techniek maar de artistieke en/of inhoudelijke visie uitgangspunt is voor lichtplannen of belichting van (muziek)theatervoorstellingen en concerten, tentoonstellingen en exposities, gebouwen en (openbare) ruimtes.