#Nieuws

25.01.2024

Oproep Onze Plek

Platform Ontwerp NL zoekt ontwerpers die in gesprek willen gaan met mensen over de inrichting van hun woon- en werkomgeving, als onderdeel van een inspirerende publicatie voor het ministerie van OCW.


We leven in een tijd van grote veranderingen, die veel impact hebben op eenieders leefomgeving en gedrag. Dat baart zorgen, maar biedt ook kansen. Wat vinden mensen belangrijk bij de inrichting van hun woon- en werkomgeving? Welke waarde hechten ze aan monumenten, het landschap, culturele voorzieningen, de gebouwde omgeving, maar ook aan immaterieel erfgoed en culturele identiteit?

Platform Ontwerp NL zoekt daarom zestien ontwerpers om met ze in gesprek te gaan.


Context

De ruimtelijke ordening van Nederland wordt momenteel opnieuw doordacht. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft daarom behoefte aan een inspirerende publicatie, die in tekst en beeld laat zien welk belang mensen hechten aan de cultuur van hun leefomgeving

De publicatie voedt de Nota Ruimte en het beleid binnen het ministerie van OCW, en inspireert gemeenten en andere (lagere) overheden om bewoners en gebruikers beter te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen. 

Basis voor de publicatie zijn gesprekken met burgers.

Om die gesprekken te voeren wordt een beroep gedaan op ontwerpers, omdat zij bij uitstek in staat zijn om verbinding tot stand te brengen tussen transitiedoelen en de bewoners en gebruikers van een gebied.


Honorarium

Er is voor de voorbereiding, uitvoering en afronding van het gesprek in de vorm van een (ruw) verslag in tekst en beeld een budget beschikbaar van € 1.500 exclusief btw. 


Deadline

De deadline voor de inschrijving is donderdag 1 februari 2024 om 12.00 uur. De selectie wordt donderdag 8 februari bekend gemaakt. Op vrijdag 9 februari is een digitale kick-off van 9.00 tot 10.30 uur.