#Nieuws

15.12.2023

Out now: Dd Yearbook ’23-’24

Vandaag verschijnt Dd, Dutch designers Yearbook ’23-’24. Dit bijzondere moment hebben we donderdag 14 december gevierd in het Nieuwe Instituut te Rotterdam samen met onze design community.


It’s showtime!

Gedurende een uur kregen we de kans om de makers van het boek te ontmoeten, evenals enkele vooraanstaande ontwerpers die erin schitteren. Inspirerende bijdragen kwamen van multimediaal kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort over de connectie tussen biologie en technologie en de toekomst van het ontwerpvak in relatie tot ons jaarthema Naturing. Textielontwerper Aleksandra Gaca nam ons mee in het verhaal achter ONDO, de 3D geweven textielpanelen die de cover van Dd Yearbook sieren. En design graduates Khattar Shaheen en Nonna Hoogland overtuigden met hun afstudeerwerk, waarin ze op treffende wijze diepmenselijke thema's en urgente sociaal-politieke kwesties verbeeldden.

Foto: Nonna Hoogland (l) en Khattar Shaheen (r) | Fotografie: Juul van den Heuvel

Foto: Aleksandra Gaca (l) en Marsha Simon (r) | Fotografie: Juul van den Heuvel

Foto: Koert van Mensvoort (l) en Marsha Simon (r) | Fotografie: Juul van den Heuvel

Ook BNO-directeur Diana Janssen, samen met hoofdredacteuren Sophie Tijssen en Barbara van Santen, deelden in het podiuminterview inzichten over het thema Naturing, het werkproces en inhoudelijke keuzes die gemaakt zijn. Het evenement werd gemodereerd door presentator Marsha Simon. 

Foto: BNO-redactieteam en Marsha Simon | Fotografie: Juul van den Heuvel

Fotografie: Juul van den Heuvel

Dd Yearbook ’23-­’24 

De BNO publiceert de vierde editie van Dd, Dutch designers Yearbook. Een jaar Dutch design in één boek: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Ontdek hoe ontwerpers omgaan met de uitdagingen van nu en morgen.

In een tijd waarin de wereld geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen van klimaatverandering, geopolitieke conflicten en razendsnelle technologische ontwikkelingen zoeken ontwerpers naar oplossingen om een betere wereld te creëren. Want wat als het wél mogelijk is om weer een duurzame relatie op te bouwen met onze planeet, in plaats van haar te vernietigen? Vanuit die positieve mindset kozen we dit jaar het thema Naturing, een werkwoord dat gaat over ‘het ontwerpen met en voor de natuur’. Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een gezond evenwicht tussen mens, natuur en technologie?

In Dd Yearbook ’23-­’24 kijken we niet alleen terug op het afge­lopen designjaar, maar werpen we ook een blik vooruit: via essays van multimediaal kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een profielartikel over de impact van AI op de designwereld, het ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, een beeldessay over design op het snijvlak van natuur en technologie, en interviews met o.a. 4F.STUDIO, Marcos Kueh, Studio Dumbar/DEPT®, Springtime Design, Djenné Fila en BNO Piet Zwart Prijswinnaar Karel Martens. 

Fotografie: Juul van den Heuvel

Boek bestellen

Dd Yearbook ’23-­’24 wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor € 29,95 (incl. verzendkosten, factuur en BTW).

Dd Yearbook € 29,95 | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-795-8

Dd Yearbook e-book € 19,95 | ISBN 978-94-6208-819-1