LocHal wint Herengracht Industrie Prijs

Jury kiest unaniem voor LocHal in Tilburg, een bibliotheek met een unieke totaalbeleving.

Na stevige discussies en lange stiltes kwam de jury van de Herengracht Industrie Prijs tot een unaniem oordeel: de winnaar is de LocHal in Tilburg.

De LocHal

De Spoorzone van Tilburg was 150 jaar de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen en de belangrijkste werkgever van de stad. Na een ingrijpende transformatie, voltooid in 2019, functioneert de voormalige locomotiefhal nu als een bibliotheek met creatieve werkplekken en diverse ontmoetingsplekken.

Het team van Civic Architects, renovatiespecialisten Braaksma & Roos en Inside Outside heeft een geïntegreerd ruimtelijk concept gecreëerd dat binnen en buiten, het interieur en het stedelijk landschap met elkaar verbindt; in een later stadium zijn daarin losse interieurelementen geïntegreerd ontworpen door Mecanoo.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: LocHal, Tilburg / Ontwerp: Civic Architects, Petra Blaisse, Inside Outside, Braaksma & Roos en Mecanoo

Uit het jury rapport

Het winnende interieur is een plek voor ontmoeting en inspiratie, om kennis op te doen én te delen – niet alleen voor de gebruikers die zich toevallig in dat interieur begeven maar voor de gehele stad. Ontmoetingen tussen bewoners onderling en ook bezoekers worden ermee gefaciliteerd en zelfs uitgelokt. Door een genereus gebaar waarin historie en heden soepel zijn verknoopt, biedt het aanknopingspunten voor verschillende generaties en culturele achtergronden. Het ontwerp is daarmee op een even vanzelfsprekende als vernuftige manier ingebed in een bestaand lokaal weefsel.

Deze bijzondere kwaliteiten zijn geheel schatplichtig aan het ontwerp. Dat laat zich door een brede doelgroep eenvoudig 'lezen' terwijl architectonische diepgang en verfijning ook voor de leek zichtbaar zijn. Er zijn heldere ontwerpkeuzes gemaakt en een groot gebaar. De architectonische beleving is daardoor zowel groots en meeslepend als vriendelijk en intiem. Met bijzondere details en rijke, verhalende ingrepen is een unieke totaalbeleving gecreëerd. Ook de materiële uitvoering is zowel in technisch als conceptueel opzicht zeer geslaagd. Met slechts enkele ingenieuze, ruimtelijke interventies kan de ruimte bovendien worden vergroot of juist verkleind, wat aanvullende mogelijkheden biedt voor toe-eigening door diverse gebruikers.

Tot slot zijn architect en opdrachtgever in een gedurfd ontwikkelproces samen opgetrokken, wat zeker vandaag de dag helaas geen vanzelfsprekendheid is. Maar de meerwaarde daarvan wordt door dit interieur nog maar eens fijntjes benadrukt.