#Nieuws

06.04.2022

Small Press Award van start

Stripdagen Haarlem en Cross Comix presenteren nieuwe stripmakersprijs: de Small Press Award.


Stripdagen Haarlem groeide in de afgelopen jaren uit van een weekend tot een tiendaags festival. Ook het aantal expo’s, voorstellingen, lezingen en workshop breidde zich steeds meer uit.  Toch ontbrak er al die tijd iets: een stripmakersprijs. Daar komt nu verandering in met de lancering van de Small Press Award. De prijs is een samenwerking met het Rotterdamse Cross Comix festival.

Foto: Theo Seesing (Cross Comix), Joost Swarte en Tonio van Vugt (Stripdagen Haarlem) / Fotograaf: Rob Bruijnen

Wat is small press?

Er is weinig dat méér bij de moderne stripmaker hoort dan het fenomeen small press: in eigen beheer gepubliceerde en vaak fraai vormgegeven stripuitgaves in een beperkte oplage, waarbij de maker meer nog dan bij officiële uitgeverijen een eigen unieke signatuur kwijt kan.

De meeste small press-boekjes zijn prachtige voorbeelden van wat het medium strip in al zijn veelzijdigheid vermag: vaak handgemaakt of in afwijkende vormen, echte hebbedingen die je niet snel in het reguliere (strip)boekenschap zult aantreffen. Talloze baanbrekende stripmakers zijn hun carrière begonnen met small press-boekjes, zoals bijvoorbeeld Stripschapprijs-winnaar Wasco, die met zijn honderden small press-uitgaves zelfs internationaal furore maakte.


Jury

De onafhankelijke en professionele jury bestaat uit stripschapprijs-winnaar Wasco, de internationaal vermaarde ontwerper/illustrator/striptekenaar/architect Joost Swarte en grafisch vormgever Borinka Beeke, die onder meer de vormgeving deed voor boeken van Peter Pontiac en Typex.


Voorwaarden en deadline

De competitie staat open voor deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. Inzendingen kunnen worden ingediend tot en met 7 mei 2022.


Uitreiking

Op 21 mei worden de tien beste inzendingen bekendgemaakt. Op 28 mei 2022 worden vervolgens de drie winnaars bekendgemaakt. Op 3 juni, tijdens de Stripdagen Haarlem, wordt onthuld wie van hen de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen.


Inzenden

Small Press Award, p/a Stichting Beeldverhaal Nederland

Postbus 132

2000 AC Haarlem


De pdf van de inzending kan worden ingezonden via mail.