#Nieuws

14.09.2022

Type 1-lettertypes met pensioen

Adobe ondersteunt PostScript Type 1-lettertypes vanaf 2023 niet meer.


Met dank aan: Henk Gianotten


In januari 2023 beëindigt Adobe de ondersteuning voor PostScript Type 1, het lettertypeformaat uit de jaren tachtig. PostScript Type 1-lettertypes worden niet ondersteund door veel omgevingen die cruciaal zijn voor moderne platforms, zoals webbrowsers en mobiele besturingssystemen. Het ontbreken van ondersteuning voor Unicode-informatie in Type 1-lettertypes beperkt ook het gebruik van uitgebreide tekensets van talen. Desondanks worden PostScript-lettertypes nog in veel drukwerkproducten gebruikt.

Beeld: Extensis via www.extensis.com

Verouderd formaat

Type 1-lettertypes – ook bekend als PostScript, PS1, T1, Adobe Type 1, Multiple Master of MM – zijn een verouderd formaat binnen de lettertype-industrie. Het lettertypeformaat werd in 1984 door Adobe geïntroduceerd en op grote schaal gebruikt door de verspreiding van desktoppublishingsoftware en printers die PostScript konden gebruiken. De oorspronkelijke lettertypeset bevatte 13 basislettertypes, waaronder klassiekers als Courier, Helvetica en Times New Roman. Vanaf 1996 begon de ontwikkeling van Adobe-producten en -types zich te concentreren op het gebruik van meer veelzijdige OpenType-lettertypes (OT). Na 2002 begon de brede introductie van OT in web- en printtoepassingen door vrijwel alle letterproducenten. 


Wat zijn de gevolgen voor ontwerpers?

Het stopzetten van de ondersteuning betekent dat elk PostScript Type 1-lettertype dat binnen een programma of app wordt gebruikt in 2023 niet meer zal verschijnen in de Lettertypecatalogus. Elk bestand dat een PostScript Type 1-lettertype bevat, zal bij het openen de foutmelding ‘ontbrekende lettertypes’ geven. Bepaalde bestandsformaten, zoals EPS- en pdf-bestanden, zullen geen gevolgen ondervinden van de wijziging. Dit betekent dat oude pdf-documenten wel kunnen worden bekeken en afgedrukt, maar niet meer kunnen worden bewerkt in Photoshop of Illustrator.

Beeld: Extensis & Artoption via www.knox-gmbh.eu

Voorkom problemen

Gebruik je in jouw ontwerpen Type 1-letters, bijvoorbeeld in periodiek drukwerk? Het is dan belangrijk om tijdig alle bestaande Type 1-lettertypes te vervangen door fonts in een OpenType-indeling. Gelukkig zijn veel lettertypes die in het verleden door Adobe Type zijn gepubliceerd, zoals Adobe Originals, gratis verkrijgbaar bij de Adobe Fonts-service met een Creative Cloud-abonnement.

Gebruikers die Type 1-lettertypes hebben gekocht die niet van Adobe zijn moeten contact opnemen met hun leverancier om te kijken of er een upgrade naar de OpenType-indeling beschikbaar is. Voor de meeste fonts zijn OT-varianten beschikbaar. Diverse fontleveranciers bieden vervangende fonts aan voor sterk gereduceerde prijzen of soms zelf gratis als de fonts destijds legaal verkregen zijn.

Omdat de letterdikte-informatie kan afwijken moet het tekst- en regelverloop wel gecontroleerd worden. Fontconversiesoftware die Type 1 omzet naar OpenType biedt meestal geen oplossing omdat de letterteken-encoding fout kan zijn en er verkeerde tekens weergegeven kunnen worden. Drukkerijen zullen met controlesoftware de foute fonts meestal wel herkennen maar kunnen deze vaak niet corrigeren, waardoor grote productievertragingen kunnen ontstaan. De ontwerper die foutieve bestanden aanlevert blijft verantwoordelijk voor de inhoud.


Meer lezen