#Nieuws

16.11.2021

Winnaar Elisabeth van Thüringenprijs

Gastatelier 'Re-creatie' van zorginstelling Reinaerde wint 10.000 euro.


Zorginstelling Reinaerde en social design duo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer hebben op 15 november de Elisabeth van Thüringenprijs gewonnen. Hun winnende kunstproject in de zorg is gastatelier Re-creatie op De Heygraeff in Woudenberg. De 10.000 euro aan prijzengeld geeft continuïteit aan de activiteiten van het gastatelier.


Over Re-creatie

Op Reinaerde De Heygraeff in Woudenberg zijn kunstenaars en ontwerpers te gast in het Re-creatie atelier. Zij leggen nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff, waar 166 mensen wonen met een verstandelijke- en lichamelijke beperking, en de (recreatieve) omgeving. Daarbij maken zij zoveel mogelijk gebruik van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving. 

De kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen nieuw werk, prototypes, producten of workshops die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. Zo komen de zorg voor mens en duurzaam materiaal samen op één plek: fysieke en sociale repair. De kunstenaars en ontwerpers verblijven elk drie maanden in de oude portierswoning en werken op verschillende locaties op en rond De Heygraeff.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Juryrapport

De jury is van mening dat het kunstproject Re-creatie de domeinen kunst én zorg op zeer oorspronkelijke wijze met elkaar vervlecht en bovendien op buitengewone manier het thema 'verbinding' tot uiting brengt. Makers en bewoners, kunst, ambacht en design, verbeelding en functionaliteit gaan in het project een alliantie met elkaar aan. Doordat sterk wordt ingezet op hergebruik of recyclage is er een additionele bonus: het denken over en de aandacht voor milieu en duurzaamheid wordt gestimuleerd! 

In de afgelopen periode heeft Re-creatie met dank aan subsidiering en sponsoring kunnen bestaan. Voor de komende periode wil de jury ervoor zorgdragen dat het project verder kan groeien mede middels het prijzengeld.