#Nieuws

25.10.2021

Winnaars Dutch Design Awards 2021 bekend

De oogst van dit jaar onderstreept dat ontwerpers gedijen bij verandering en kruisbestuiving en straalt veel hoopvol optimisme uit.


De winnaars van de Dutch Design Awards 2021 markeren met veel vernieuwing en veranderkracht een nieuw elan voor de designwereld. Impact op mens, natuur en maatschappij is hét criterium voor sterk design en daar worden ingenieuze en technologische ontwikkelingen voor gebruikt. De oogst van dit jaar onderstreept dat ontwerpers gedijen bij verandering en kruisbestuiving en straalt veel hoopvol optimisme uit.


Product

BYBORRE CREATE™ | BYBORRE

Jury: "BYBORRE Create™ zet een textielrevolutie in gang en stimuleert partijen uit sectoren als mode en automotive om de duurzaamheidslat hoger te leggen."

Odoo CMS - een grote afbeelding

BYBORRE Create™


Habitat

MARKER WADDEN | ZIEGLER | BRANDERHORST STEDENBOUW EN ARCHITECTUUR x VISTA LANDSCHAPSARCHITECTUUR EN STEDENBOUW x PALMBOUT URBAN LANDSCAPES x FRITS PALMBOOM STEDENBOUWKUNDIGE x BOSKALIS x NATUURMONUMENTEN 

Jury: "Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project."

Odoo CMS - een grote afbeelding

MARKER WADDEN / Fotograaf: Theo Baart


Communication

STAY SANE STAY SAFE | STUDIO LENNARTS & DE BRUIJN X OVERDESCHREEF

Jury: "Stay Sane, Stay Safe van Studio Lennarts & De Bruijn en overdeschreef laat zien hoe waardevol de reactieve rol van ontwerpers op de tijdgeest is en heeft een grote symboolwaarde voor een historische periode."

Odoo CMS - een grote afbeelding

STAY SANE STAY SAFE


Fashion

LEELA | THE FABRICANT

Jury: "Met LEELA brengt The Fabricant nog meer verdieping aan binnen een democratisch model: één die de bakens verzet van de emotionele waarde van mode."

Odoo CMS - een grote afbeelding

LEELA


Design Research

GOOD NEIGHBOURS | AFFECT LAB

Jury: "Good Neighbours van affect lab werpt op een heel lokale en positieve manier urgente vragen op over inclusieve gemeenschapsvorming in een tijd van verhoogde angst en paranoia."

Odoo CMS - een grote afbeelding

GOOD NEIGHBOURS / Fotograaf: Esme Mai


Data & Interaction

GLOBALANCE WORLD - GOOGLE EARTH FOR INVESTORS | CLEVER°FRANKE 

Jury: "Met Globalance World legt CLEVER°FRANKE de lat voor het ontsluiten van complexe informatie wéér een beetje hoger, voor zichzelf en voor anderen."

Odoo CMS - een grote afbeelding

GLOBALANCE WORLD - GOOGLE EARTH FOR INVESTORS


Best Commissioning

CIRCULAIR WARENHUIS | STICHTING KRINGLOOPBEDRIJF HET WARENHUIS X POPMA TER STEEGE ARCHITECTEN X BURO BORDO X RAW COLOR

Jury: "Het Circulair Warenhuis is een prachtvoorbeeld van een case waar opdrachtgeverschap tegelijk de uitkomst vormt; een voorbeeldstellend project dat ook ver buiten Leiden navolging verdient."

Odoo CMS - een grote afbeelding

CIRCULAIR WARENHUIS


Young Designer

AUDREY LARGE 

Jury: "Net echt, maar dan andersom: Audrey Large vergroot het artificiële zover uit dat je gaat twijfelen aan wat echt en wat nep is."

Odoo CMS - een grote afbeelding

AUDREY LARGE


BNO PIET ZWART PRIJS 2021

Unaniem heeft de jury Hella Jongerius uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs. Dit vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Er is morfische resonantie in het spel, want eerder dit jaar werd Hella Jongerius benoemd als BNO-erelid. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Hella Jongerius bij haar solo-expositie Woven Cosmos in de Gropius Bau, 2021 (Fotografie: Laura Fiorio)