#Podcasts

20.04.2022

Designers Inc. met House of Thol

In de podcast Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: House of Thol.


Tekst: Viveka van de Vliet

In Overasselt, aan de Maas en tussen de vogels en herten, ligt het hoofdkwartier van House of Thol: de ontwerpstudio van Jana Flohr en Thomas Linssen. Met hun gelijknamige label voor duurzame producten willen ze bijdragen aan het groener en makkelijker maken van onze levens.

House of Thol vervaardigt in de eigen werkplaats relevante producten waar een markt voor is. Daarin onderscheiden ze zich van ontwerpers die de meest creatieve concepten bedenken maar die niet tot concrete producten weten te ontwikkelen. “Als we tijdens Dutch Design Week op een expositie over duurzaamheid rondlopen, zien we mooie ideeën die duurzame dromen blijven. Ze missen de vertaalslag naar de realiteit. Zonde”, zeggen ze tegen Roel Stavorinus in deze podcast van Designers Inc. 

Foto: Poma/Olera Fruit Bowl / Fotograaf: Masha Bakker

Al hun ontwerpen starten bij een onderzoeksvraag, een alledaags probleem of gemis waar de ontwerpers zelf een praktische oplossing voor zoeken. Zoals verspilling van voedsel of kamerplanten die doodgaan. Jana is de onderzoeker, de informatieverzamelaar. De bevindingen dienen als ingrediënten om mee te ontwerpen. De vraag hoe we verspilling van groente en fruit kunnen tegengaan, leidde tot de fruitschaal die groente en fruit langer vers houdt.  

Foto: Jana Flohr en Thomas Linssen / Fotograaf: Masha Bakker 

Logisch geheel

Ze begonnen na hun studie in 2013 bewust niet meteen met samenwerken omdat ze zich eerst in eigen richting verder wilden ontwikkelen. Jana had zich bekwaamd in het technisch tekenprogramma Solid Works en Thomas in grafische programma’s.

Sinds ze hun complementaire expertises samenbrachten in House of Thol, zijn de skills omgedraaid: bij Thomas past het gepuzzel, de constructie en Jana doet het grafische werk, de verpakkingen, de presentaties. Jana’s nieuwsgierigheid gaat over waarom mensen doen wat ze doen, Thomas wil weten hoe iets is gemaakt en van welk materiaal. De twee elkaar op een natuurlijke manier versterkende ontwerpers vormen een logisch geheel.

Foto: Ay Illuminate Kiwi Lightshade

Opschalen

Ze zijn van jonge en veelbelovende talenten gegroeid tot een bekend merk. Maar als je van de hoofdklasse naar de eredivisie wilt, moet je stappen ondernemen”, vertelt Jana metaforisch. Waar de mid carreer ontwerpers tegen aanlopen is: opschalen. Er zitten nu eenmaal niet meer uren in en dag; ze moeten personeel aannemen. “De kinderen van 7 en 9 worden al getraind om ingezet te worden in het bedrijf”, zeggen ze lachend. 

Wil je weten hoe ze werk en privé samenbrengen, waarom Water Works ervoor heeft gezorgd dat House of Thol superveel planten in huis heeft en welke trainingen en programma’s ze volgden om verder te leren en te groeien? Luister dan naar deze podcast. 


Beluister de podcast


Meer informatie
Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.