#Trainingen

Toegankelijk ontwerpen in een digitale wereld

04.06.2025


03.00 - 11.30


BNO, WG Plein 600, 1054SK, Amsterdam


Als ontwerper werk je aan digitale producten die door een breed publiek gebruikt worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je ontwerpen toegankelijk zijn voor iedereen? Ook voor mensen met een functiebeperking, bijvoorbeeld mensen die blind, doof of slechtziend zijn. Door nieuwe regelgeving wordt dit vanaf juni 2025 nog belangrijker dan dit nu al is. 

Digitale toegankelijkheid wordt vaak gezien als een beperking voor creativiteit en als een puntje dat aan het einde van het proces nog even moet worden afgevinkt. Achteraf ontwerpen en producten digitaal toegankelijk maken kost echter veel tijd en werk. Door vanaf de start rekening te houden met digitale toegankelijkheid spreek je juist je creativiteit aan.

In deze training leer je hoe je digitale toegankelijkheid integreert in je ontwerpproces zodat dit vanaf het begin al meegenomen wordt in je ontwerp en hoe je ontwerpen maakt die voor iedereen bruikbaar zijn.


Waarom is deze training waardevol voor jou?

  • Je ontwikkelt een inclusieve ontwerpbenadering die rekening houdt met de diversiteit van eindgebruikers.
  • Je leert praktische vaardigheden aan om digitale projecten conform wettelijke toegankelijkheidseisen en richtlijnen te ontwerpen.
  • Je versterkt je positie als adviseur voor opdrachtgevers met toegankelijkheidsvraagstukken.
  • Je leert hoe toegankelijkheid je creativiteit niet beperkt, maar misschien zelfs versterkt.
  • Je ontdekt methoden om je ontwerpbeslissingen zelf of met gebruikers te testen.
  • Je kunt wat je hebt geleerd direct toepassen op bestaand of nieuw werk.

Inhoud van de training

  • We kijken naar het belang van digitale toegankelijkheid in huidige wetgeving en maatschappelijke context. 
  • Je leert de basis over het Besluit Digitaal toegankelijke Overheid en de nieuwe European Accessibility Act.
  • Je krijgt inzicht in de doelgroep en de hulpmiddelen die zij gebruiken.
  • Je leert de basisprincipes en terminologie van digitale toegankelijkheid (WCAG-richtlijnen).
  • Je leert onder andere over toegankelijke: typografie, kleurgebruik, tekst, video, audio, tabellen en grafieken, interactieve elementen en structuur 
  • Je krijgt inzicht in jouw rol als ontwerper in het maken van digitaal toegankelijk producten. En hoe jij jouw overdracht naar een ontwikkelaar regelt.
  • Je ontwikkelt een toolkit voor het testen en valideren van toegankelijkheid in je ontwerpen.

Het doel is dat je de training verlaat met besef van de noodzaak van toegankelijk ontwerp, kennis van de huidige wetgeving en theoretische kennis en praktische vaardigheden die je nu makkelijk zelf kan uitbreiden en direct kunt toepassen in je dagelijkse ontwerpactiviteiten.


European Accessibility Act

Digitale producten en diensten, zoals apps en websites, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en moeten voor iedereen bruikbaar zijn, inclusief mensen met een beperking. Vanaf juni 2025 verplicht de European Accessibility Act (EAA) dat heel veel producten en diensten toegankelijk zijn. Dit vraagt om een andere manier van ontwerpen en ontwikkelen door professionals.

Dit is overigens niet nieuw: sinds 2018 verplicht de Nederlandse overheid alle overheidsinstanties om digitale toegankelijkheid te waarborgen. Deze regelgeving komt voort uit het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.


Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor elke grafisch ontwerper en digital designer die zich wil verdiepen in de basisprincipes van het toegankelijk ontwerpen van huisstijlen, websites en andere media.


Trainer

Deze training wordt verzorgd door Joost van der Steen, webontwerper, front-end ontwikkelaar en eigenaar van het publicatieplatform Publiqa. Als expert digitale toegankelijkheid wordt Joost veel geraadpleegd voor advies door overheden en ontwerp- en ontwikkelbureaus.


In 2023 en 2024 was hij ook werkzaam bij het Toezichts- en Ondersteunings-programma van DigiToegankelijk, de overheidsorganisatie die zich bezighoudt met toegankelijkheid binnen de digitale overheid. Daar ondersteunde hij overheden om toegankelijker te worden en schreef mee aan de Kennisbank DigiToegankelijk.

Foto: Joost van der Steen

Kosten

  • BNO-leden: € 195. 
  • Niet-leden: € 320.

Alle bedragen zijn exclusief btw en inclusief drinks.


* Professionals werkzaam in de culturele en creatieve sector kunnen een aanvraag doen bij het programma Permanente Professionele Ontwikkeling (Werktuig PPO). Op de Werktuig PPO-website vind je meer informatie en doe je een aanvraag voor de cofinanciering van de kosten voor deze training.


Aanmelden

Klik hier om je aan te melden voor deze training via Aanmelder.nl.