#Artikelen

08.03.2022

5 Frames of Fame: Caroline van Pelt

Platform BNO Zuid interviewt BNO-leden die werkzaam zijn in het zuiden van Nederland. Dit keer illustrator en ontwerper Caroline van Pelt.


Tekst door Anouk Stoffels en Jeanette van Tricht (BNO Zuid)


Caroline van Pelt is een allround talent met kennis in vele vakgebieden van de creatieve industrie en gevestigde merken. Begonnen als illustrator heeft Caroline zich ontwikkeld tot een veelzijdig talent met steevast de focus op haar oorspronkelijke passie: illustratie.

Caroline is tot alles in staat en haar producten worden gekenmerkt door een altijd aanwezige gemene deler: perfectie en originaliteit. Deze zaken zijn niet onopgemerkt gebleven bij een groot aantal klanten in de mode-, textiel- en schoenenindustrie, bij ontwerpstudio’s en particulieren. Grote merken waarvoor zij gewerkt heeft zijn o.a. Oilily, Mimpi en Douwe Egberts.

Verbazing, vogels, planten, dieren, kinderen, sprookjes; het zijn de thema's die Caroline keer op keer inspireren.


9 to 5? Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik sta elke dag om half zeven op, dan ga ik eerst wandelen met de honden. Wanneer ik terug ben maak brood klaar voor de kinderen, die ik vervolgens naar school breng. Eenmaal thuis maak ik eerst een kop koffie en dan lees ik de ontvangen mails. Ik maak altijd een lijstje van wat ik moet maken en wat hoge prioriteit heeft. Soms heeft nummer één prioriteit, maar lukt het mij creatief gezien niet om me ertoe aan te zetten.

Ik ben vrij gestructureerd. Het liefst wissel ik tekenen, schilderen, computer en het grafische werk af. Die systematische aanpak – vandaag schetsen, morgen de volgende stap – zit wel in me. Maar ik heb ook die kunstzinnige drang dat er gecreëerd moet worden. Als dan een vogel bijvoorbeeld net niet de juiste veren, ogen en kleuren heeft begin ik gewoon opnieuw, want ik ben een perfectionist tot op het bot.

Rond vijf uur ga ik de kinderen halen en dan eten we samen. ’s Avonds werk ik vaak nog door, dan heb ik geen telefoon die me van het werk houdt.

Ik kan heel gefocust werken. Dan zit ik in een flow en wil ik gewoon door. Dat vind ik wel lastig. Dan zie ik iets buiten of op TV, iets dat me inspireert en wil ik dat meteen maken. En dat begrijpt mijn wederhelft niet altijd. Ik heb dus geen negen-tot-vijfmentaliteit.”


Hoe ziet je werkplek er uit?

“Op dit moment zit ik midden in een verhuizing en is het één grote chaos. Normaal gesproken heb ik een bureau waaraan ik teken en schilder, en een bureau waaraan ik mijn computerwerk en grafische werk uitvoer. Die bureaus staan in een ruimte die doorloopt van keuken naar woonkamer.

Sandra Jacobs heeft mij al eens gevraagd om bij haar te komen werken. Zij is agent maar ook dessinontwerper en wij inspireren elkaar. Heel fijn maar minder praktisch. Ik merk dan vaker dat ik net mijn kleurtjes niet bij me heb of net niet de juiste potloden.

Als ik straks op mijn nieuwe plek woon heb ik echt een eigen plek, weliswaar gekoppeld aan de woonkamer maar toch apart. Zoals nu is niet echt ideaal. Het is heel leuk dat je toch een beetje betrokken wordt in het gezinsleven. Maar ik moet me soms gewoon af kunnen sluiten. Ik mis wel collega’s, het sparren met gelijkgestemden.”

 

Van welk project heb je het meest geleerd? Wat ging er goed en wat juist niet?

“Ik heb voor iemand heel dichtbij een huisstijl gemaakt en zij is ook een perfectionist. Ik geef mensen dan veel te veel opties en dus keuzestress. Uiteindelijk is het logo een heel eenvoudig typografisch logo geworden, een stempel. Wat heb ik daar van geleerd? Less is more! Ik kan goed luisteren naar klanten en tussen de regels door, maar mijn enthousiasme neemt het soms over en dan biedt ik iets teveel aan. En als je dan terugrekent wat ik eraan verdiend heb, is dat niet veel.

Soms moet je ook je innerlijke kompas volgen, waarmee ik bedoel dat je soms even de regie terug moet pakken.”


Waar kunnen we jou vinden?

“Online ben ik actief op Instagram en Facebook. Ik post daar illustraties en voorbeelden van mijn dessins op dekbedden zodat meteen duidelijk is hoe deze er uit komen te zien. Ik hoop op deze manier ook mijn ontwerpen te verkopen, maar weet eigenlijk nog te weinig van social media. Daar zou ik me nog wel wat mee in willen verdiepen.

Offline is mijn werk te vinden op de Heimtex in Frankfurt of bij De Westergasfabriek. Daar sta ik niet zelf maar Sandra Jacobs neemt mijn werk mee en toont dat in haar stand. Ik kom dan zelf wel een dagje langs. 

Ik zou me meer moeten laten zien. Ik ben nu benaderd door een groep ondernemende dames om bij het netwerk aan te sluiten en dat ga ik ook doen. Eigenlijk ben ik te bescheiden. Iemand moet tegen mij zeggen: hé, kom mee! Als ik eenmaal op een beurs of zakelijke bijeenkomst ben, ben ik in mijn element. 

Ik merk vaak dat het niet duidelijk is of ik illustrator of grafisch ontwerper ben. Ik denk dat ik dat duidelijk moet scheiden, ook in mijn communicatie.

Verder zou ik wel willen werken met een zakelijke coach. Momenteel loop ik op een aantal vlakken vast. Ik werk me nu soms helemaal over de kop en dan denk ik wel eens waarvoor? Dat is dus wel een hulpvraag voor mij.”


Wat inspireert jou?

“De natuur. Ik ben echt een bloemenmens, dat inspireert mij. Ik sta ook graag letterlijk met beiden benen in de klei. Daarnaast musea. Ik mis Rotterdam qua architectuur, qua bruisen, qua directheid. Ik heb er zeven jaar gewoond vanwege mijn studie op de Willem de Kooning Academie.

De kinderen kunnen mij ook heel erg inspireren. Zij hebben een bepaalde kijk op dingen waarvan ik denk: zo heb ik het helemaal nog niet gezien. Dat pure, no nonsense. Maar ook de stad, mensen inspireren mij ook. Verhalen. Het werk dat collega’s maken.

Ik heb heel lang met een grote ontwerper samenwerkt. Wij hadden aan twee woorden genoeg. Dan maakte ik de elementen en hij maakte het dessin. Het was fantastisch om zo te werken.”