Exclusief voor MarketingTribune en de BNO schrijft merk- en designstrateeg Roel Stavorinus RM een serie artikelen over de samenwerking tussen opdrachtgevers en hun creatieve bureaus. Voor MarketingTribune richt hij zich op de marketeer, voor ons op de designer.
Door iets heel vaak te doen word je er doorgaans beter in. Je raakt ervaren, je wordt een expert: deskundig op dat ene gebied. In zijn stuk Specialist of generalist? schrijft Roel Stavorinus over de voordelen en valkuilen van specialisatie. Dit interview met Gert-Jan van Breugel, managing director van MODYN, geeft inzicht in de praktijk ervan.
MODYN is de nieuwe naam van industrieel ontwerpbureau Van der Veer Designers. Het bureau werd opgericht in 1984 en is sindsdien een grote naam onder de ontwerpbureaus. In 2008 sprak Peter van der Veer nog over het belang van een breder pakket over verschillende sectoren. Het bureau werkte vanaf het begin voor klanten als Pelgrim, Gazelle , Gispen en Quinny. Maar nu maakt MODYN de expliciete keuze om zich volledig te richten op mobiliteit voor internationale klanten. En de volgende stap? Uitbreiding naar China!
Gert-Jan, jullie zijn een gespecialiseerd bureau. Vanwaar die scherpe keuze voor mobiliteit?
"MODYN is in 1984 opgericht op een zolderkamer in Deil. Sinds die tijd helpen wij een brede groep klanten bij het ontwerpen en ontwikkelen van gave producten. 'Design that moves' loopt al vanaf het begin als een rode draad door de geschiedenis van het bureau.

Koninklijke Gazelle en de Nederlandse Spoorwegen (NS) waren klanten van het eerste uur en sindsdien zijn er veel mobiliteitsklanten bij gekomen. De keuze voor mobiliteit is dus eigenlijk ook de keuze om terug te keren bij onze eigen roots, bij de producten en diensten waar de passie en expertise liggen van onze teams. Daar komt bij dat wij geloven dat we aan de vooravond staan van een mobiliteitsrevolutie. We komen uit een tijdperk waarin de auto centraal stond en we zijn op weg naar een tijdperk waarin de mix van mobiliteitsvormen een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Een tijdperk waarin we als samenleving aan de slag gaan met belangrijke vraagstukken rondom duurzaamheid, leefbaarheid en gelijkheid. Als mobiliteitsontwerpers kijken wij er naar uit om, met een breed scala aan mooie producten en diensten, vorm te geven aan deze verschuiving." |
Is het nu, meer dan in 2008, belangrijk om je te specialiseren? Wat is er sindsdien veranderd?
"Wij zien dat het 'specialismemodel' beter past bij de complexe vraagstukken en uitdagingen die klanten bij ons neerleggen. Deze uitdagingen en probleemstellingen vragen om een diepgaande kennis, gerichte ervaring en een unieke skillset. Als generalist heb je deze kennis en ervaring niet direct paraat. Dat heeft te maken met het feit dat mobiliteitsvraagstukken steed complexer worden op het gebied van veiligheid, regelgeving, ergonomie, maakbaarheid en digitale integratie. En daar komt dan ook nog bij dat de producten die wij ontwerpen qua design en uitvoering voor jaren in het straatbeeld moeten passen."
Foto: Kinderstoel Thule Yepp Nexxt
Is het moeilijk om die sterke focus te bewaken? Krijgen jullie bijvoorbeeld wel eens verzoeken van klanten die buiten 'mobiliteit' vallen en wat doen jullie met dat soort verzoeken?
"Wij krijgen zeker verzoeken die buiten de mobiliteit vallen. Vaak zijn dit klanten waar we al een lange relatie mee hebben of die onze designaanpak en onze aandacht voor detail waarderen. Als er een goede fit is met onze skillset, ambities en designuitgangspunten dan zeggen we zeker geen nee. Maar we zijn ook eerlijk. Als de fit er niet is, dan verwijzen we de klant door naar een van onze collegadesignbureaus."
"Als de fit er niet is, dan verwijzen we de klant door naar een van onze collegadesignbureaus"
Wat levert deze specialisatie jullie klanten op? Hoe profiteren zij daarvan?
"Onze specialisatie betekent voor onze klanten dat zij met een team samenwerken dat zich bewezen heeft in het ontwerpen en ontwikkelen van mobiliteitsproducten. Daardoor werken we effectiever en reduceren we risico's voor onze klanten. Simpelweg door alles wat we de afgelopen 30 jaren gezien en geleerd hebben voor hen in de praktijk te brengen. Daarnaast bouwen we heel bewust aan een team met uitstekende mobiliteitsontwerpers en -engineers."
Is specialiseren voor ontwerpers anno nu noodzakelijk of kun je het ook prima redden als generalist? En wat is daar voor nodig?
"Een generalist met een sterke skillset, een strak designproces en een bijpassende identiteit zal zich prima kunnen redden. Maar we zien ook dat de markt voor designconsulting competitiever aan het worden is. De grotere internationale ontwerpbureaus en de business strategy consultancies betreden onze markt. We zien ook een toename van eenpitters die zich verenigingen in allerlei vormen van samenwerking.
Daardoor zal het de komende jaren best pittig worden om je als generalist te blijven onderscheiden. Ontwerpers die zich specialiseren kunnen zich makkelijker onderscheiden van de concurrentie en klanten kunnen hen makkelijker vinden. Daarnaast bouw je als specialist sneller en effectiever kennis en vaardigheden op. En een bewezen staat van dienst wekt vertrouwen bij klanten. Bijkomend voordeel is dat je als specialist in staat bent om een hoger uurtarief te vragen dan een generalist."
Jullie zijn relatief compact. Tegelijkertijd werken jullie voor grote klanten. Dat vraagt iets van de samenwerking. Hoe werken jullie samen met jullie klanten?
"We zijn relatief compact, maar als gespecialiseerd team met een focus op mobiliteit kunnen we veel impact maken. Daarnaast bevinden wij ons vaak in het conceptuele deel van het ontwerptraject, waar de grootte van het team niet zo belangrijk is, maar waar talent en expertise de doorslag geven. Ook hebben we door de jaren heen een breed netwerk van experts en samenwerkingspartners opgebouwd, waar we goed mee samenwerken en op wie we terug kunnen vallen."
Is de omvang van Modyn weleens een zorg bij nieuwe opdrachtgevers? Ik kan me voorstellen dat ze op voorhand een groter team, met alle voordelen van continuïteit en capaciteit, verwachten. En als jullie die zorg weleens tegenkomen, wat is dan jullie antwoord?
"Soms krijgen we die vraag inderdaad en dan kan het voorkomen dat een klant uitwijkt naar een groter bureau. Maar verrassend genoeg zien we dat ook de grotere klanten soms bewust op zoek zijn naar een compacter en meer overzichtelijk designteam. Een team dat snel kan schakelen en waarbij de klant centraal staat in de dienstverlening. Door ons netwerk bieden wij dezelfde continuïteit als een groot bureau. Dat is in combinatie met onze wendbaarheid een win-win. Daarnaast bestaan we natuurlijk al een tijdje en dan geeft ons trackrecord veel vertrouwen."
"Verrassend genoeg zien we dat ook de grotere klanten soms bewust op zoek zijn naar een compacter en meer overzichtelijk designteam"
Jullie werken internationaal. Wat vraagt dat van jullie bureau? Wat is er fundamenteel anders dan wanneer je alleen in Nederland zou werken?
"Ongeveer de helft van onze omzet komt momenteel van internationale klanten. Dat vraagt een projectaanpak waarin we goed de verwachtingen met elkaar afstemmen en waarin we heldere afspraken maken. Om die reden werken we ook niet meer met designbriefings, maar werken we met een 'alignment document' waarin we tijdens het proces alle belangrijke informatie vastleggen. Zo zijn de klant en het team altijd 'aligned' en is iedereen ervan op de hoogte als bijvoorbeeld de scope van het project verandert.
Daarnaast vergen internationale projecten flexibiliteit en empathie van het team. Je kunt alleen internationaal werken als je begrip hebt van culturen, gebruiken en beslissingsprocessen. Zo is de projectdynamiek bij een Chinese klant totaal anders dan bij een Zweedse of een Duitse klant. Dat vraagt flexibiliteit en mentale weerbaarheid van het teammaar ook inlevingsvermogen in andere culturen. Uiteindelijk is het allemaal mensenwerk en is het de kwaliteit van het designwerk wat ons verbindt. 'Design that moves'."
VDL Bus & Coach
Met welke grote uitdaging zijn jullie nu bezig?
"Om onze internationale focus kracht bij te zetten zijn we bezig met een MODYN-kantoor in China. Daarmee kunnen we onze Europese klanten beter ondersteunen met (een deel van de) engineering en sourcing in China. Ook wordt de communicatie en het projectmanagement van onze Chinese projecten een stuk eenvoudiger."
Laatste vraag: wat is je advies aan een industrieel ontwerper die nu afstudeert?
"Neem de tijd om zoveel mogelijk ervaring op te doen binnen het vakgebied/ Zoek je passie, daarna volgt de rest vanzelf."
Gert-Jan van Breugel is managing director van MODYN, een internationaal productontwerp bureau met een passie voor mobiliteit.
Heb je feedback of wil je meedoen in het gesprek, dan kan dat. Stuur een bericht naar redactie@bno.nl.