#Podcasts

10.12.2020

Amanda Pinatih bij Verwondering

In Verwondering spreekt Harald Dunnink (oprichter Momkai) met andere ontwerpers en ondernemers. Zo verkennen zij wat een ontwerp goed maakt. Deze maand: wat mist er in het Stedelijk?


Amanda Pinatih, sinds dit jaar de nieuwe conservator Vormgeving van het Stedelijk Museum in Amsterdam, onderzoekt de relatie tussen identiteit en objecten die tijdens de koloniale periode van Indonesië naar hier kwamen. Met een Balinese vader en een Nederlandse moeder staat het onderwerp dichtbij haar hart. Bij het Stedelijk mag ze graven in een archief met meer dan 50.000 ontwerpen. Een gesprek over historische collecties, nieuwe generaties en pijnlijke ontdekkingen.

In het hart van de Indiase stad Mumbai stond Amanda als medeoprichter aan de basis van het Design Museum Dharavi. Exposities die rondreisden als nomaden, gericht op sociale verandering, constant op zoek naar de grenzen van wat een museum kan zijn. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Wat mist er in de belangrijkste designcollectie van ons land? In deze podcast-aflevering spreekt Momkai oprichter Harald Dunnink met Amanda over goed archiveren en vreemde ontdekkingen. Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Amanda Pinatih is kunsthistoricus, curator en PhD-kandidaat. Ze maakte deel uit van Crafts Council Nederland en was gastdocent aan verschillende academies. In Dd, het Dutch designers magazine van de BNO ontworpen door de Ronners, lees je hoe Amanda haar huis inricht.

  • Samen met haar partner, kunstenaar Jorge Mañes Rubio, richtte Amanda het Design Museum Dharavi op. Lees hun verhaal op TED en leer hoe je een museum kunt beginnen, waar je ook bent.

  • Als curator heeft Amanda met initiatiefnemer en ontwerper Mina Abouzahra de tentoonstelling One Square Meter Berber samengesteld en vormgegeven. Omdat de meeste mensen geen idee hebben van de uitbuiting van tapijtweefsters of de cultuur waaruit de kleden ontstaan zijn. Mina vertelt erover in Meet the Maker.

  • Studio Drift bestaat uit Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Hun werk betrekt vaak de bezoeker in het schouwspel. Ook maakten ze wel eens een sculpturen in de lucht, door ‘s nachts een zwerm drones die in dramatisch gechoreografeerde patronen doken en zo de manier waarop vogels vliegen nabootsen. Het lichtgevende werk debuteerde 's nachts.

  • In solidariteit met de Black Lives Matter-beweging vroeg Amanda namens het Stedelijk kunstenaar Farida Sedoc om een affiche te ontwerpen. Op dit moment in het museum te zien is bij de grote oude trap en het is opgenomen in de collectie. En er is een shirt van gemaakt door een samenwerking van Patta, Daily Paper, Olaf Hussein, SMIB, The New Originals, Filling Pieces en Hosselaer.

Odoo CMS - een grote afbeelding