Ontmoet de coaches van de BNO #1

Drie vragen aan Millie Gietman, sinds deze zomer beschikbaar als coach voor ontwerpers. "Ik fungeer eigenlijk als navigator: ik zorg voor helderheid in doelen, denken en doen."

Millie Gietman (42), sinds deze zomer geassocieerd lid van de BNO, is als zelfstandige beschikbaar als tijdelijke begeleider van creatieve professionals. Ontwerpers kunnen bij haar terecht als ze op zoek zijn naar coaching rond persoonlijke of werkgerelateerde issues. "Ik fungeer eigenlijk als navigator: ik zorg voor helderheid in doelen, denken en doen." We stellen Millie voor aan de hand van enkele vragen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Millie Gietman

Wat heb jij de leden van de BNO te bieden?

"Ik specialiseer me sinds een paar jaar in het begeleiden van professionals en zelfstandigen met een creatief talent. Vaak heel praktisch. Ik houd mijn opdrachtgevers op koers door eerst eens samen uit te zoeken waar ze wel en geen tijd aan zouden moeten besteden. Ik bied overzicht en structuur en ik denk ook op financieel gebied mee. Ik heb 'ontdekt' dat de meeste ontwerpers met wie ik heb gewerkt structureel hun 'creatieve denktijd' niet meenemen in offertes aan opdrachtgevers. Daardoor doen ze zichzelf eigenlijk altijd tekort en ze zetten zichzelf onnodig onder druk."

Wat bedoel je met ‘doelen, denken en doen’?

"Ik geloof dat de verbinding tussen dagelijkse praktijk en strategie essentieel is voor gedreven, creatieve professionals en ondernemers. Als je verder wilt komen, staat het 'doen' nooit los van het 'waarom', van het doel dat je jezelf hebt gesteld. Dat kan vakinhoudelijk zijn, een bepaald niveau dat je wilt bereiken, maar ook financieel: een inkomen waarmee je uit de zorgen bent. Met meer overzicht en een structuur die bij jou past heb je meer grip op de zaken en bereik je doelen gemakkelijker. En dan blijft er óók ruimte over voor de leuke plannen."

Wat is je eigen achtergrond?

"Ruim vijftien jaar heb ik als projectmanager in verschillende branches - vaak marketing en communicatie - met allerlei verschillende typen mensen gewerkt. Daar zaten veel gedreven professionals tussen, vaak creatievelingen met veel energie. Ik heb de patronen leren herkennen: vaak veel talent, maar een overload aan ideeën en to-do's. Zelf heb ik van jongs af aan een timmermansoog voor tijd ontwikkeld. Al in mijn tienerjaren in Amsterdam hield ik allerlei ballen hoog: school, huiswerk, een druk sociaal leven - maar ook werken in elk uurtje dat overbleef om dat volle leven te kunnen bekostigen. Nu gebruik ik deze vaardigheid thuis in ons gezin van vijf, maar ook in mijn professionele leven om andere mensen op koers te houden."