#FAQ

Waarom moet je reprorechten betalen?

Als ontwerper kun je een vergoeding ontvangen voor de kopieën die gebruikers maken van je werk. Andersom moet je als gebruiker ook een auteursrechtvergoeding betalen voor het kopiëren uit publicaties die door anderen zijn ontworpen.


Schrijvers, fotografen, uitgevers, vertalers, vormgevers en illustratoren hebben recht op een vergoeding voor het kopiëren van hun werk. Dankzij de reprorechtregeling kan deze vergoeding makkelijk worden geïnd bij gebruikers en worden verdeeld onder makers. 

Als ontwerper of ontwerpbureau ben je ook gebruiker; iedere onderneming die fysieke of digitale kopieën maakt van auteursrechtelijk beschermd werk uit boeken, tijdschriften, kranten en digitale versies daarvan, is verplicht hiervoor een auteursrechtvergoeding te betalen. De hoogte van de door jou te betalen vergoeding hangt af van de omvang van je organisatie en de sector waarin deze valt. 

Stichting Reprorecht is de instantie die de vergoedingen incasseert en verdeelt. De facturen die je van hen ontvangt zijn dus geen spookfacturen. En meestal zijn de vergoedingen te overzien. Als het goed is ontvangen zzp’ers geen factuur omdat de vergoedingen die zij zouden moeten betalen te laag zijn. Via Pictoright komen de vergoedingen terecht bij de beeldmakers. 

Krijg je een factuur terwijl je nooit digitaal of op papier kopieert of vind je dat je verkeerd bent ingeschaald? Dan kun je inloggen op de site van Stichting Reprorecht en dit aangeven. Ook is het mogelijk om via deze weg afspraken op maat te maken. 

Ben je ontwerper of illustrator en verschijnt jouw werk in of op boeken, tijdschriften, kranten, hoezen van muziek- of filmdragers of digitale versies daarvan? Neem dan contact op met Pictoright want dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een vergoeding.