#Nieuws

06.07.2021

Lobby vergoeding leenrecht

Makers van jeugdliteratuur vragen minister Van Engelshoven om regie te nemen bij leenrechtvergoedingen.


"Minister neem de regie!", met die dringende oproep overhandigde een delegatie van kinderboekenschrijvers, illustratoren en uitgevers op 1 juli een brandbrief aan demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Er is al jaren geen passend systeem voor leenrechtvergoedingen voor jeugdboeken die worden uitgeleend via schoolbibliotheken of Bibliotheken op School (dBos). De makers krijgen daardoor een belangrijk deel van hun leenrechtvergoedingen niet. De makers en uitgevers zijn blij dat de minister hun brandbrief aannam en haar persoonlijke betrokkenheid bij het boekenvak en de jeugdliteratuur liet zien. Maar zij rekenen nu ook op een concreet vervolg.

Odoo CMS - een grote afbeelding

BNO, Auteursbond, Algemene Uitgevers en Stichting Leenrecht deden in 2019, middels een brief, al een dringend beroep op minister Van Engelshoven om met een oplossing te komen. De minister had deze brief echter nooit beantwoord.


Actie via social media

In de afgelopen dagen zijn de makers van jeugdliteratuur via social media een actie begonnen met de hashtag #neemderegie. In korte persoonlijke video’s roepen zij de minister op in actie te komen. Verschillende bekende kinderboekenauteurs en illustratoren doen mee aan de actie, onder wie Manon Sikkel, Paul van Loon, Annet Schaap en vele anderen.