#Nieuws

24.07.2020

Onderzoek impact coronacrisis

Onderzoek Stedelijk i.s.m. BNO wijst uit dat de crisis de Nederlandse ontwerpers hard raakt maar dat zij zichzelf als onderdeel van de oplossing zien.


Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft, samen met de BNO, meer dan 100 ontwerpers gevraagd naar de impact van de coronacrisis op hun werk, zowel inhoudelijk als financieel. Uit het onderzoek komt de kwetsbare maar veerkrachtige positie van de ontwerper aan het licht.


Harde klap voor ontwerpers

De coronacrisis raakt ontwerpers in Nederland hard. Van de ondervraagde ontwerpers gaf 45% aan meer dan de helft van hun omzet misgelopen te zijn in de eerste drie maanden van de lockdown. Meer dan 50% van de ontwerpers verwacht ook op de lange termijn (t/m 2021) tussen 25% en 50% minder omzet te draaien, en ruim 20% van de ontwerpers verwacht zelfs nog meer omzet te verliezen.

Meer dan de helft van ondervraagde ontwerpers voelt zich niet gesteund door de maatregelen van het kabinet, waarbij opvallend is dat een groot deel geen steun ontvangt.


Ontwerpers ook deel van de oplossing

79% van de ondervraagde ontwerpers vindt dat zij tijdens de coronacrisis juist een rol kunnen spelen in het creëren van solidariteit en connectiviteit. Dat is niet vreemd – ontwerpers zijn getraind in het oplossen van problemen en vormgeven van nieuwe mogelijkheden.

Het Stedelijk Museum laat dan ook in de tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design enkele ontwerpen zien die reageren op de coronacrisis. Zo zorgt het picknick-kleed Here Comes the Sun van Paul Cocksedge voor een veilige afstand, terwijl het toch een gevoel van verbondenheid geeft. Van Eijk en Van der Lubbe ontwierpen in reactie op de pandemie schermen voor gebruik tussen kantoorwerkplekken en verschillende ontwerpers zoals Jenny Sabin (Sabin Lab) en Norman Foster stellen praktische ontwerpen voor 3D geprinte gezichtsmaskers via internet beschikbaar voor iedereen.

Vanwege de lockdown kwamen ook veel sociale activiteiten stil te liggen. Toen ook na de heropening van de restaurants mensen angst bleken te hebben om uit eten te gaan, ontwierp Mediamatic Serres Séparées, zodat mensen coronaproof in kleine glazen kassen kunnen dineren.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Van Eijk & Van der Lubbe voor Lensvelt, schermen voor gebruik in kantoren


Tentoonstelling van Thonet tot Dutch Design

Het onderzoek naar de impact op Nederlandse ontwerpers is onderdeel van de tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design – 125 jaar wonen in het Stedelijk, die vanaf zaterdag 25 juli de schijnwerpers zet op de beroemde collectie vormgeving van het Stedelijk Museum.

De meer dan 300 items in de opstelling zijn allemaal baanbrekend en actueel geweest. De tentoonstelling voert van een van de oudste meubels in de collectie, een bank van Thonet uit 1849, langs stromingen als de Wiener Werkstätte, de Amsterdamse School, Scandinavische vormgeving, de opkomst van plastic in de jaren 60, het kleurrijke Italiaanse Memphis design uit de jaren 80 en Dutch design dat sinds de jaren 90 succesvol is.

Het onderzoek naar de impact van de coronacrisis op ontwerpers in Nederland is het sluitstuk van de tentoonstelling. Naast de onderzoeksresultaten zijn er (deels digitaal) enkele ontwerpen te zien die inspelen en reageren op de pandemie.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Christophe Gernigon, Plex'eat – The personal protection bubble gemaakt van clear recyclable PETG en metaal.