Zes tips om je voor te bereiden op de Brexit

Om je als ondernemer voor te bereiden op de Brexit is niet makkelijk. Toch kun je vast een aantal dingen doen.

Het is de bedoeling dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de Europese Unie verlaat. Zoals je regelmatig in het nieuws kunt lezen, wordt er over die uittreding momenteel hard onderhandeld. Pas na de Brexit kunnen we gaan onderhandelen over de nieuwe relatie.

Als ondernemer moet en wil je je natuurlijk voorbereiden op de Brexit, maar de overheid wil en kan ons nog niet voldoende faciliteren op dat vlak omdat dat de onderhandelingspositie naar het Verenigd Koninkrijk zwakker maakt.

Toch zijn er een aantal dingen die je als ondernemer nu al kunt en ook moet doen. Deze tips geven de Kamer van Koophandel en de Douane: 

1.     Vraag alvast een EORI-nummer aan bij de Belastingdienst. Dit nummer heb je nodig als je met producten van niet-EU-landen langs de Douane moet.

2.     Installeer alvast alle software die nodig is om aangifte te doen van export en import.

3.     Registreer je voor elektronisch berichtenverkeer bij de Douane.

4.     Vraag Brits personeel om hun NAW-gegevens te updaten in het gemeentelijk basisregister.

5.     Leg een buffervoorraad aan bij de klant zodat je kan blijven voldoen aan je leveringsvoorwaarden.

6.     Vraag alvast de nodige vergunningen aan. Sommige vergunningsprocedures hebben een looptijd van 120 dagen en de Brexit is over 161 dagen een feit...

Om in goed Engels af te sluiten: 'Hope for the best, prepare for the worst'.

Deze tips zijn geschreven door onze zakelijk adviseur Vicky Fasten. Heb je als BNO-lid vragen over de naderende Brexit en hoe je je hier op voor kunt bereiden, neem dan contact op via e-mail of 020-6244748.
Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, een groot aanbod voorbeelddocumenten en inspirerende events en trainingen.