Coronavirus: gevolgen voor de internationale ontwerpsector

FAQ's over de gevolgen voor de culturele en creatieve sector en zakendoen in het buitenland.

FAQ culturele en creatieve sector (Het Nieuwe Instituut)

Zowel landelijk als wereldwijd worden op dit moment exposities, biënnales, festivals en andere evenementen afgelast en sluiten musea hun deuren. Dit heeft grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector, maar welke dat precies zijn is nu nog niet helemaal duidelijk. Vanuit hun ondersteunende rol bieden Het Nieuwe Instituut en DutchCulture informatie over wat het voor de sector betekent. Ook kunnen ontwerpers terecht bij de adviseurs met vragen over de consequenties van de pandemie op internationaal gebied.

In samenwerking met DutchCulture’s Mobility Info Point heeft Het Nieuwe Instituut een FAQ opgesteld. Dit overzicht wordt aangevuld naar gelang er meer informatie bekend wordt of er specifieke vragen binnenkomen.

FAQ Internationaal zakendoen (RVO)

RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.

Momenteel hebben zij antwoorden op veelgestelde vragen over België, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Singapore, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

Steunpakketten in andere landen (DutchCulture)

DutchCulture heeft op haar website een inventarisatie van 20 landen die dagelijks wordt geactualiseerd en een vergelijkend perspectief biedt.

Dat het Corona virus ook de culturele en creatieve sector hard treft wordt in de meeste landen erkend. Bijna elk land heeft generieke maatregelen getroffen waar ook het culturele veld gebruik van kan maken. Denk aan werktijdverkorting, leningen (renteloos of tegen een gunstig tarief), belasting verlichting etc.

Daarnaast treffen veel landen aanvullende maatregelen en financiering specifiek voor de sector. Zoals coulant omgaan met subsidiecriteria of sneller uitbetalen van resterende subsidiegelden. Nederland neemt binnen deze landen geen uitzonderlijk positie in, alhoewel de regelingen nog nergens helemaal zijn uitgewerkt en het dus nog te vroeg is om een echt waterdichte vergelijking te kunnen maken.

(Berichtgeving via Federatie Creatieve Industrie)