#Events

De metaverse als het nieuwe digitale normaal

25.05.2022


14.00 - 16.00


Pakhuis de Zwijger / Cultuurfabriek, Piet Heinkade 181 K, 1019 HC, Amsterdam


DIT PROGRAMMA IS VERPLAATST NAAR SEPTEMBER. DATUM NOG ONBEKEND.


Beeld: Decentraland


DesignDigger Live #12 zoomt in op de nieuwe digitale ontwikkelingen metaverse en NFT’s. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor ontwerpers?


Cryptomunten en big data

De metaverse is het nieuwe internet waar we niet ‘op’ maar ‘in’ gaan met virtual reality. Toetsenbord en muis worden verruild voor spraakbesturing en zelfs motion suits. In deze virtuele wereld zullen we niet alleen gamen en shoppen maar ook werken of een concert bezoeken. Onze kleding en woonkamers bestaan uitsluitend digitaal als een NFT en worden betaald met cryptomunten.

Hoe realistisch is dit toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum? Hoe gaat deze digitale droomwereld eruit zien? Wordt dit een toevluchtsoord voor de harde realiteit? En hoe zit het eigenlijk met big data en privacy in de metaverse? Kortom, hoe redden we dit nieuwe internet uit klauwen van techreuzen als Facebook of Microsoft?


Sprekers

Bas van de Poel is mede-oprichter en Innovation Director bij Modem, een digitale designstudio in Amsterdam. Dat bureau is zowel een denktank als designstudio en werkt in opdracht van onder ander Nike en Snapchat. In de projecten spelen augmented reality, virtual reality en ‘immersive’ omgevingen een centrale rol. 

Ontwerper Frank Tjepkema ontwerpt als Studio Tjep al meer dan twintig jaar producten en interieurs. Onlangs lanceerde hij digitale versies van zijn fysieke ontwerpen, waaronder het sieraad Bling Bling, een gouden amulet dat is opgebouwd uit de logo’s van honderd bedrijven als Chanel, Volkswagen of Playboy. Wie dit draagbare sieraad koopt, kan daarvan nu ook een digitale editie LOGOS kopen. Daarmee kan het sieraad online worden gedragen.

Wouter Nieuwehuizen is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het onafhankelijke Rathenau Instituut. Hij buigt zich voornamelijk over de maatschappelijke verantwoordelijkheid en regulering van technologiebedrijven. Het Rathenau Instituut houdt zich al zo’n 35 jaar bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Mirjam Vosmeer is onderzoeker bij het Lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool van Amsterdam. Ze heeft een achtergrond in televisie, media en scenarioschrijven. In 2010 presenteerde ze haar proefschrift over het onderwerp Videogames & Gender, aan de Universiteit van Amsterdam. Haar huidige onderzoek richt zich op Virtual Reality, in het bijzonder filmische VR.

Luuk Goossen is als onderzoeker verbonden aan de VR Zone van het New Media Centre – onderdeel van TU Delft Library. Dit Virtual Reality lab is gehuisvest op de begane grond van de TU Delft Library. De VR Zone heeft toegewijd personeel om studenten, docenten en onderzoekers te helpen bij het gebruiken, bouwen en verkennen van VR/AR.


Aanmelden

De avond is gratis toegankelijk.


Lees meer

Lees hier de Frequently Asked Question: wat zijn NFT's?

Lees in de column Extravet #18 over de schaduwkanten van Web3.

Lees het artikel Wat de NFT is hier aan de hand?