Van 6% naar 9% btw

Vanaf 1 januari 2019 verandert het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Hier lees je wanneer dit voor jou van toepassing is en hoe je hierop kunt anticiperen.

Vanaf 1 januari 2019 verandert het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Is dat relevant voor jou? Welk percentage moet je gebruiken als je het werk in 2018 hebt gedaan, maar in 2019 betaald krijgt? En is het slim om in 2018 nog even snel een factuur uit te sturen met 6% btw?

Valt jouw werk onder het lage btw tarief?

Over de meeste producten en diensten wordt 21% btw gerekend, dit zal na 1 januari 2019 niet anders zijn. Dit geldt ook voor de meeste ontwerpwerkzaamheden. Nu zijn er ook lagere btw-tarieven voor producenten en diensten. Deze zijn ingesteld door de overheid om de verkoop van specifieke producten te stimuleren of betaalbaar te houden, denk aan: geneesmiddelen, voedingsmiddelen, boeken en kunst. 

Bepalen of jouw werk onder het lage btw-tarief valt luistert nogal nauw. Bij de verkoop van een zeefdruk is dit bijvoorbeeld afhankelijk van de oplage waarin je deze aanbiedt: een zeefdruk met een oplage tot 250 stuks valt onder het lage btw-tarief, bij een oplage van meer dan 250 stuks valt de zeefdruk onder het hoge tarief. Bij fotografie ligt dit kantelpunt bij 30 stuks en bij wandkleden bijvoorbeeld bij 8 stuks. 

Bij illustraties wordt er weer naar andere aspecten gekeken. Dan is het btw-tarief afhankelijk van of je iemand een gebruiksrecht verkoopt of het originele werk levert. 

Kortom, laat je dus goed informeren. Je kan je vraag schriftelijk voorleggen aan de belastingdienst met het verzoek tot een uitspraak. Bewaar deze uitspraak vervolgens goed in je administratie. De financiële consequenties kunnen hoog oplopen als je onbedoeld verkeerde btw-tarieven gebruikt.  


Offertes en facturen aanpassen

Er zit vaak tijdverschil tussen het opstellen van een offerte en het daadwerkelijk versturen van een factuur. In sommige gevallen moet je de verandering al eerder doorvoeren. Zo kan het zijn dat je een offerte opstelt voor werkzaamheden in 2019. Of dat je de werkzaamheden die je in 2018 hebt uitgevoerd pas in 2019 gaat facturen. Welke tarief moet je dan aanhouden? 

Betaling in 2019

Als je in 2018 een offerte opstelt voor werkzaamheden in 2019 en de betaling vindt ook plaats in 2019, dan zet je 9% btw op de factuur.  

Betaling in 2018

Als je in 2018 een offerte opstelt voor werkzaamheden die je zowel in 2018 als in 2019 gaat doen, en overeen komt dat de opdrachtgever in 2018 betaalt zet je 6% btw op de factuur. 

Betalingsdatum is niet zeker

Als je in 2018 een offerte opstelt voor werkzaamheden in 2019 en het is niet duidelijk wanneer de klant gaat betalen, zet dan in eerste instantie 6% op de factuur en vermeld expliciet op je offerte dat het btw tarief verandert naar 9% als er in 2019 wordt betaald. Je kunt je klant zo dus attenderen op een gunstiger btw-tarief als ze voor het einde van het jaar betalen. 

Dit artikel is geschreven door onze zakelijk adviseur Vicky Fasten. Ben je BNO-lid en heb je nog vragen over de verandering in het btw-tarief? Neem dan contact op met Vicky via e-mail of bel 020-6244748.
Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, een groot aanbod voorbeelddocumenten en inspirerende events en trainingen.